Almond dessert
Serves 3
Soep eten wij meestal als voorgerecht of als maaltijd. In Azië eet men vaak echter soep toe. Dessertsoep is een typisch nagerecht uit de Chinese keuken. Vooral in Hong Kong is deze vorm van zoetigheid erg populair en de mogelijke combinaties voor deze soepen, warm of koud, zijn oneindig. Je hebt bijv. zwarte sesamsoep, rode of groene bonensoep of tofu pudding. Wat ik persoonlijk heel fijn vind van Aziatische desserts is, dat ze niet zo mierzoet zijn. Niet alleen smaken dessertsoepen heel lekker, ook zijn ze vaak erg gezond en brengen zij een heilzame chemie teweeg waardoor het volle 'net gegeten' gevoel afneemt. Dit amandeldessert (杏仁糊) is voedzaam, verwarmend, comforting en geeft je een heerlijk weldadig gevoel. In de zomer kun je het zeker ook koud eten, maar in de koude wintermaanden geef ik echt de voorkeur aan de warme variant. Echt iets om naar uit te kijken wanneer het buiten koud en nat is en je na een dag werken thuiskomt!
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Ingredients
 1. 150 gram blanke amandelen
 2. 800 ml water
 3. 40 gram rijst
 4. 40 gram rock sugar/kandijsuiker
 5. 1 eiwit
Verder benodigd
 1. Blender of keukenmachine
 2. Fijne zeef
Instructions
 1. Week de amandelen een nachtje in water.
 2. Week de volgende dag het rijst ca. een uur en laat het vervolgens uitlekken.
 3. Breng het water aan de kook en laat het een beetje afkoelen.
 4. Giet de amandelen af en doe ze in de blender of keukenmachine.
 5. Voeg hieraan de rijst en het warm water toe. Pureer het geheel. Hoe langer je dit doet, hoe gladder het mengsel wordt.
 6. Zeef de soep met een fijne zeef of met een kaasdoek als je de voorkeur geeft aan een zeer gladde structuur en breng de soep over naar een pan.
 7. Verwarm de soep op een middelhoog vuur, terwijl je af en toe roert (ca. 10 minuten). Voeg de suiker toe en kook de soep totdat de suiker geheel is opgelost.
 8. Haal de pan van het vuur en roer het eiwit er door heen.
 9. De soep kan zowel koud als warm worden gegeten.
Notes
 1. Je kunt ook bruine amandelen gebruiken, maar je moet dan wel het velletje afhalen nadat je de amandelen geweekt hebt.
 2. Je kunt beter rock sugar gebruiken dan gewone suiker, omdat deze suiker de soep een zachte zoete smaak geeft. Rock sugar is verkrijgbaar in de Chinese toko.
Adapted from http://en.christinesrecipes.com/
FoodFortune http://foodfortune.nl/

RelatedPost