Chinese nieuwjaarscake
Serves 10
'Gong Xi Fa Chai': een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar toegewenst! Welkom in het jaar 4712 van de Chinese kalender. Een typisch Chinees nieuwjaars lekkernij is deze 'niangao', nieuwjaarscake. 'Nian' betekent jaar en 'gao' hoog. Het nieuwe jaar heeft een hogere status dan het oude jaar. De cake heeft een zoete smaak en staat voor een zoet leven. Het is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap. Rond nieuwjaar wordt deze nieuwjaarscake daarom vaak als kado tussen vrienden uitgewisseld.
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr 10 min
Total Time
1 hr 25 min
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr 10 min
Total Time
1 hr 25 min
Ingredients
 1. 200 gram kleefrijstmeel
 2. 70 gram bloem
 3. 230 gram bruine suiker
 4. 1 cup water
 5. 80 ml kokosmelk
 6. 30 gram
 7. 1 ei, geklutst (optioneel)
Instructions
 1. Vet een ronde schaal van 16 tot 18 cm in. Breng water aan de kook om de cake te stomen.
 2. Doe het water en de suiker in een pannetje en breng aan de kook totdat alle suiker is opgelost. Voeg hieraan de kokosmelk en olie toe. Haal de pan van het vuur en laat het suikermengsel een beetje afkoelen.
 3. Meng en zeef de kleefrijstmeel en bloem tweemaal en voeg dit beetje bij beetje aan het suikermengsel toe.
 4. Roer alles goed door tot een pasta. Doe de pasta in de ovenschaal en dek af met een stuk aluminiumfolie.
 5. Stoom de cake op hoog vuur in een wok of pan ongeveer 70 minuten. Check af en toe of het water bijgevuld moet worden.
 6. Laat de cake goed afkoelen. Plaats de cake minstens drie uur in de koelkast. De cake wordt dan hard waardoor het een stuk makkelijker wordt om in plakjes te snijden.
 7. De cake wordt warm gegeten. Ik vind het lekker om de cake voor het serveren in een pan af te bakken, waardoor het suiker caramelliseert. Je kunt ook een ei klutsen en vervolgens de plakjes cake door het ei halen om deze af te bakken (Hongkong-style).
FoodFortune http://foodfortune.nl/

RelatedPost