Citroen maanzaad cake met lemoncurd
Serves 10
Dit is een lekker luchtige frisse citroencake met een knapperige bite van maanzaad. Ik maakte ook lemoncurd, dat hier erg goed bij past.
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 15 min
Prep Time
30 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 15 min
Ingredients
  1. 150 gram boter, op kamertemperatuur,
  2. 0,5 citroen,
  3. 0,5 vanillestokje
  4. 60 gram poedersuiker
  5. 6 eidooiers
  6. 6 eiwitten
  7. 110 gram fijne kristalsuiker
  8. 100 gram cakemeel
  9. 90 gram maanzaad,
Voor de lemoncurd
  1. 100 roomboter, op kamertemperatuur
  2. 3 citroenen
  3. 125 gram fijne kristalsuiker
  4. 5 eidooiers
Verder benodigd
  1. Vijzel
  2. Cakevorm
Voor de cake
  1. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte).
  3. Maal het maanzaad ca. 5 min. in een vijzel.
  4. Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn.
  5. Halveer het vanillestokje in de lengte. Schraap de zaadjes eruit en klop het met de boter en de poedersuiker met een mixer luchtig tot het bijna wit van kleur is. Voeg tijdens het kloppen de citroenrasp en 1 voor 1 de eidooiers toe.
  6. Klop met een mixer het eiwit stijf in een vetvrije kom en voeg beetje bij beetje al kloppend de kristalsuiker toe. Klop door tot de suiker is opgelost en het eiwit mooi taai. Schep een klein deel eiwit door het botermengsel en roer het glad. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor.
  7. Zeef ondertussen het cakemeel erboven en spatel het mee.
  8. Schep het maanzaad door het mengsel.
  9. Spatel niet langer dan nodig en schep het mengsel in de cakevorm.
  10. Bak de cake ca. 45 minuten gaar in het midden van de oven. Check of de cake gaar is met een prikker.
Voor de lemon curd
  1. Snij de boter in blokjes, rasp 1 citroen en pers alle citroenen uit.
  2. Roer de boter met de suiker, citroenrasp en sap au bain-marie glad. Laat het mengsel niet heet worden.
  3. Voeg de dooiers toe en blijf kloppen tot het mengsel gaat binden tot een lobbig warm/heet mengsel (niet koken).
  4. Laat afkoelen en bewaar de lemoncurd in de koelkast.
Adapted from ZTRDG Magazine
Adapted from ZTRDG Magazine
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: