Crème Brûlée-taart
Serves 10
Ziet dit er niet uit om op te eten!! Ik garandeer je dat deze taart minstens net zo lekker smaakt als het er uit ziet! Werkelijk om je vingers bij af te likken! Dit bijzonder taartrecept is afkomstig van Rutger van den Broek, winnaar van Heel Holland Bakt 2013, en moet je als taart- en bakliefhebber uitproberen! Geloof me, je gaat deze echt vaker maken!
Print
Prep Time
40 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
40 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr 10 min
Ingrediënten voor het deeg
 1. 240 gram bloem
 2. 35 gram amandelmeel
 3. 150 gram boter
 4. 75 gram lichtbruine basterdsuiker
 5. 1 eetlepel speculaaskruiden
 6. ¼ theelepel zout
 7. 2 eidooiers
Voor de crème brûlée
 1. 400 ml slagroom
 2. 1 vanillestokje
 3. 6 eidooiers
 4. 100 gram suiker
 5. 2 blaadjes gelatine
 6. 200 gram frambozen en bramen (het liefst vers fruit)
Voor de afwerking
 1. 50 gram witte chocolade, gesmolten (bijv. in magnetron)
 2. rietsuiker, voor het afbranden
Verder benodigd
 1. Platte vorm met losse bodem van 26 cm
 2. Crème brûlée-brander
Instructions
 1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door tot je er een bal van kunt vormen. Wikkel dit in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden (stille ovenstand) en vet een lage ronde vorm van 26 cm doorsnede met losse bodem goed in.
 3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3 à 4 millimeter dik en bekleed de vorm ermee. Prik de bodem in met een vork en leg er een stuk bakpapier op met daarop een steunvulling. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de steunvulling en het bakpapier weg en bak de bodem in nog eens 15 minuten af, tot de bodem goudbruin is. Laat afkoelen.
 4. Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat dat anders verbrandt tijdens het afbranden.
 5. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de slagroom en het stokje in een pannetje dat je op het vuur verwarmt tot het kookt.
 6. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water. Knijp de blaadjes goed uit en zet even opzij.
 7. Doe de suiker met de eidooiers in een vuurvaste schaal en klop dit kort door met een garde.
 8. Giet al roerend de slagroom bij het eimengsel en verwijder het vanillestokje.
 9. Zet de schaal op een pannetje met kokend water (au-bain-marie) en klop tot de saus dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de crème en trek je er met een vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt is het goed.
 10. Haal de kom van de au-bain-marie en los de uitgeknepen gelatine erin op.
 11. Verdeel het fruit over de bodem en schenk de crème er voorzichtig op. Zet de taart minstens drie uur in de koelkast. (Ik doe meestal de hele nacht.)
 12. Haal de taart 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en bestrooi met de rietsuiker. Karameliseer de suiker met een crème brûléebrander.
Notes
 1. Voor dit recept geldt ook nog een wachttijd van minimaal een uur voor het bereiden van de deeg en een opstijftijd van tenminste 3 uur.
Adapted from Rutger Bakt
Adapted from Rutger Bakt
FoodFortune http://foodfortune.nl/

RelatedPost