Franse appeltaart met frangipane
Serves 10
Sinds ik deze appeltaart heb gemaakt, blijf ik deze verrukkelijke taart maar maken. Door het gebruik van amandelmeel lijk je amandelspijs te proeven. Werkelijk een bijzondere en luxe traktatie die bij iedereen in de smaak valt.
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 20 min
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 20 min
Voor het deeg
  1. 175 gram bloem
  2. 75 gram witte basterdsuiker
  3. 40 gr amandelmeel
  4. 100 gr boter, op kamertemperatuur
  5. 1 ei
  6. ¼ tl zout
Voor de vulling
  1. 100 gr amandelmeel
  2. 80 gr boter, op kamertemperatuur
  3. 100 gr suiker
  4. 30 gr bloem
  5. 2 eieren
  6. snuf zout
  7. ½ citroen, rasp
  8. 3 á 4 appels, geschild en in dunne plakjes
Verder nodig
  1. boter, om in te vetten
  2. bloem, om uit te rollen
  3. 1 el suiker
  4. ½ tl kaneel
  5. 50 gr abrikozenjam
Instructions
  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed.
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter.
  4. Doe voor de vulling het amandelmeel, de boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een egale massa.
  5. Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte.
  6. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af.
  7. Verdeel de amandelvulling over de bodem en bekleed dit vervolgens van buiten naar binnen met de appelpartjes, zodat er een roosvorm ontstaat.
  8. Meng de suiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.
  9. Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de Franse appeltaart daarmee voor een mooie glans.
Notes
  1. Volgens het originele recept leg je appelplakjes bovenop het deeg. Zelf steek ik de plakjes in het deeg.
  2. Leg om dat gemakkelijker te maken de appelplakjes, die je voor het midden gebruikt, enkele minuten in kokend water, waardoor ze wat zachter worden. De appelplakjes zijn zo veel gemakkelijker te buigen en zijn zelfs op te rollen.
FoodFortune http://foodfortune.nl/
http://www.rutgerbakt.nl/recept-franse-appeltaart-met-frangipane/

Probeer ook eens: