Gekarameliseerde knoflooktaart
Serves 8
Dit is weer een fantastisch Ottolenghi-recept! Je schrikt misschien bij het zien van drie bollen knoflook in het recept, maar je hoeft je geen zorgen te maken om de sterke geur. Doordat de knoflooktenen geblancheerd en gekarameliseerd worden, verdwijnt de penetrante knoflooksmaak en wordt de knoflook heerlijk zacht en smaakt deze echt verrukkelijk in combinatie met de verse kruiden. Zelfs de geitekaas, waar ik normaal niet echt fan van ben, vond ik echt erg lekker in combinatie met de gekruide knoflook. Gewoonweg heerlijk!
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 15 min
Prep Time
30 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 15 min
Ingredients
  1. 8 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
  2. 3 bollen knoflook, tenen losgehaald en gepeld
  3. 1 eetlepel olijfolie
  4. 1 theelepel balsamicoazijn
  5. 220 ml water
  6. 3/4 eetlepel fijne kristalsuiker
  7. 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
  8. 1 theelepel fijngehakte tijm
  9. 120 gram verse zachte geitenkaas, in stukken verbrokkeld
  10. 100 gram geraspte harde geitenkaas
  11. 2 scharreleieren
  12. 100 ml slagroom
  13. 100 ml crème fraîche
  14. Zout en peper
Verder benodigd
  1. Ronde taartvorm met losse bodem van 28 cm doorsnee
  2. Bblinde bakvulling (ik gebruikte gedroogde bonen)
Instructions
  1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en leg ze op elkaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, tot een cirkel die groot genoeg is om de bodem en rand van de taartvorm te bekleden. Het deeg moet iets over de rand hangen.
  2. Vet de bakvorm in en bekleed de taartvorm met het deeg.
  3. Leg een vel bakpapier op het deeg in de vorm en vul met de bakvulling. Zet de vorm zo 20 minuten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de vorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal dan de steunvulling eruit en bak nog 5-10 minuten.
  5. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten, giet af en laat uitlekken.
  6. Droog de pan, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe.
  7. Bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg balsamico en water toe en breng aan de kook; laat de knoflook 10 min. zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, tijm en ¼ tl zout door de vloeistof. Laat het geheel nog 10 min. op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel verdampt is en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet opzij.
  8. Breek de zachte geitenkaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem en ook de geraspte harde geitenkaas.
  9. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop in een maatbeker de eieren, beide soorten room, zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit voorzichtig over de taartvulling om de gaatjes te vullen. Kaas en knoflook moeten nog zichtbaar zijn.
  10. Schakel de oven terug naar 160' C en zet de taart erin. Bak het ca. 45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen.
  11. Lekker met bijv. een knapperige salade.
Adapted from Plenty
Adapted from Plenty
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: