Hummus uit Jeruzalem
Al verschillende keren heb ik geprobeerd hummus te maken. Voor het eerst gebruikte ik nu eens gedroogde kikkererwten in plaats van kikkererwten uit een blikje, en dat smaakt echt veel lekkerder! Het kost wel wat meer tijd, omdat je de kikkererwten moet weken en koken, maar dan heb je ook wat. Het fijne van hummus is ook dat je het naar eigen smaak kunt kruiden. Meestal gebruik ik komijn en koriander, maar je kunt het ook eens proberen met chilipoeder, zon gedroogde tomaatjes, of avocado. Ook heel erg lekker!
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 15 min
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 15 min
Ingredients
 1. 250 gram gedroogde kikkererwten
 2. 1 theelepel baking soda
 3. 1,5 liter water
 4. 270 gram tahin
 5. 4 eetlepels citroensap
 6. 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
 7. 100 ml kookvocht
 8. zout
 9. Olijfolie
 10. Peterselie, optioneel
 11. 1 theelepel gemalen komijn, optioneel
 12. 1 theelepel gemalen koriander, optioneel
Verder benodigd
 1. Keukenmachine of blender
Instructions
 1. Week de kikkererwten een nachtje.Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. Laat de kikkererwten uitlekken.
 2. Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor ca. drie minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook de kikkererwten ca. een uur op laag vuur.
 3. Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water.
 4. Doe de kikkererwten in een keukenmachine of blender en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap, 1,5 theelepel zout en kruiden naar eigen smaak toe terwijl de machine nog draait. Voeg daarna ongeveer 100 ml kookvocht toe om de hummus tot de juiste dikte te krijgen. De hummus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.
 5. Druppel tenslotte wat olijfolie over de hummus en garneer met peterselie.
Adapted from Jerusalem: A Cookbook
Adapted from Jerusalem: A Cookbook
FoodFortune http://foodfortune.nl/