Japanse Cheesecake 

Japanse Cheesecake
Serves 10
Zonder twijfel is deze cheesecake mijn favoriet uit mijn bakassortiment! Deze Japanse variant smelt weg in je mond en is, geheel anders dan de Amerikaanse versie, superlicht en fluweelzacht. Het is een ware smaaksensatie door de bijna mousse-achtige structuur die ongelooflijk licht en donzig is en door de verfijnde subtiele smaak van citroen met een vleugje rum. Het geheel wordt ook nog eens perfect afgemaakt door de yummy topping van abrikozenjam. Deze geweldige cheesecake is niets anders dan pure decadentie! Gewoonweg hemels!
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Ingredients
 1. 400 gram roomkaas, op kamertemperatuur
 2. 60 gram + 100 gram fijne suiker
 3. 60 g ongezouten boter, in blokjes gesneden, op kamertemperatuur
 4. 6 eidooiers, op kamertemperatuur
 5. 6 eiwitten, op kamertemperatuur
 6. 200 ml creme fraiche, op kamertemperatuur
 7. 2 eetlepels citroensap
 8. 1 eetlepel rum (essence)
 9. 80 gram bloem
Voor de topping
 1. 6 eetlepels abrikozenjam + 2 theelepels water
Verder benodigd
 1. Mixer
 2. Springvorm van 24 cm
 3. Bakpapier
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 150 graden (stille ovenstand). Kook water in een waterkoker.
 2. Vet de bodem van de springvorm in bedek dit met een vel bakpapier. Vet vervolgens ook de randen van de springvorm in. Knip stroken bakpapier uit om ook de randen te bedekken. Verpak de onderkant van de springvorm ook nog eens met aluminiumfolie. Het resultaat ziet er zo uit.
 3. Klop in een kom de roomkaas en 60 gram suiker met een mixer tot een romig geheel. Voeg hieraan de boter toe. Klop goed door.
 4. Kluts met een garde de eidooiers licht en voeg dit toe aan de roomkaasmengsel. Doe vervolgens de creme fraiche, het citroensap en de rum erbij en klop het geheel nog een keer goed door met de mixer tot een egaal beslag.
 5. Zeef de bloem tweemaal en voeg dit vervolgens toe aan het beslag. Mix het geheel goed.
 6. Voor het stijfkloppen van de eiwitten maak je de mixer schoon en droog je deze goed af zodat er geen druppeltjes water in de eiwitten terecht kunnen komen.
 7. In een tweede kom klop je de eiwitten enkele minuten op een lage stand. Voeg vervolgens 1/3 van de 100 gram suiker toe. Verhoog de snelheid van de mixer. Na enkele minuten voeg je weer 1/3 van de suiker toe. Zet de mixer op de hoogste stand en doe tenslotte het laatste deel van de suiker erbij. Klop de eiwitten totdat er pieken ontstaan. De eiwitten zijn stijf genoeg als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat de eiwitten eruit glijden.
 8. Voeg 1/3 van de stijfgeklopte eiwitten toe aan het roomkaasbeslag. Meng goed. Vervolgens spatel je de rest van de eiwitten er ook door heen. Zorg ervoor dat je niet teveel roert.
 9. Giet vervolgens het beslag in de springvorm. Plaats een braadslee, bakplaat of een grote schaal in de oven en vul deze met een laagje kokend water van 1 à 1,5 centimeter. Plaats de springvorm in het midden van de braadslee/bakplaat/schaal op deze manier en bak de cheesecake in 60 minuten op 150 graden. Vervolgens zet je de temperatuur lager naar 140 graden en bak je de cake nog eens 30 minuten. Het is niet erg als de cake een beetje open barst.
 10. Zet de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje. Laat de cheesecake tenminste 30 minuten in de oven om af te koelen. Het is heel belangrijk dat de taart niet blootgesteld wordt aan abrupte temperatuurverschillen. Anders heb je de kans dat de taart 'instort'.
 11. Verwarm de abrikozenjam met het water in de magnetron. Breng een royale toppinglaag aan op de cheesecake terwijl deze nog warm is.
 12. Haal de cake uit de oven en laat het op een rooster afkoelen. Zet het dan in de ijskast en koel het goed door. Snijd de taart aan met een warm mes.
Adapted from http://www.justonecookbook.com/
FoodFortune http://foodfortune.nl/

RelatedPost