Japanse curry met kip
Serves 4
In het afgelopen voorjaar was ik in Japan. Dit was een geweldige ervaring. De Japanse keuken kenmerkt zich door de puurheid van smaken zonder al te veel smaaktoevoegingen. Naast de diverse sushis en ramen noodles is de Japanse curry, die zoetig en mild van smaak is, mij ook bijzonder bijgebleven. De kant en klare blokjes voor het maken van currysaus vind je hier bijna in elke Aziatische toko en zijn redelijk van smaak. Zelf de curry roux maken kost iets meer tijd, maar is zeker de moeite waard!
Print
Prep Time
40 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 40 min
Prep Time
40 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 40 min
Ingredients
  1. Voor de curry roux (voor ca. een liter currysaus)
  2. 3 eetlepels ongezouten boter
  3. 4 eetlepels bloem
  4. 1 eetlepel kerriepoeder
  5. 1 eetlepel garam masala
  6. 1/2 theelepel cayenne peper
Voor de curry
  1. 500 gram kippedijen, in stukjes gesneden
  2. 2 wortelen of 1 winterpeen (in hapklare stukjes gesneden)
  3. 2 uien (fijngesneden)
  4. 1 of 2 aardappelen (in hapklare stukjes gesneden)
  5. 2 teentjes knoflook (fijngeperst)
  6. 1/2 theelepel gemalen gember (fijngeraspt)
  7. 1 liter water als je de kant en klare curryblokjes gebruikt of bij voorkeur 1 litter kippenbouillon als je zelf curry roux hebt gemaakt.
  8. 1 Fuji appel (geraspt)
  9. 1 eetlepel honing
  10. Zout
  11. Vers gemalen peper
  12. 1,5 eetlepel sojasaus
  13. 1 eetlepel ketchup
  14. Bovengenoemde zelfgemaakte roux of 200 gram kant en klare curry roux blokjes.
Instructions
  1. Voor de curry roux hebben we een lichtbruine roux nodig. Dit vergt een langere kooktijd dan de witte roux.
  2. Smelt het boter in een pannetje. Voeg vervolgens het bloem toe en blijf continu roeren totdat je een egaal mengsel hebt. Zet het vuur laag en blijf roeren. Na een paar minuten is de bloem gaar en heb je een witte roux. Kook deze zachtjes 25 minuten door terwijl je regelmatig roert en de roux een lichtbruine kleur krijgt. Voeg de kerrie, garam masala en de cayenne peper toe. Roer goed en haal na een minuutje pruttelen het pannetje van het vuur.
  3. Laat de stukjes aardappel voor 15 minuten in water weken.
  4. Verwarm olie in een pan en fruit het ui totdat deze glazig is.
  5. Voeg hieraan het knoflook en gember toe. Roer even door en doe vervolgens de kipstukjes erbij.
  6. Laat het kip even bakken. Daarna doe je de stukjes wortel erbij. Meng het geheel goed.
  7. Giet tenslotte de kippenbouillon erbij en breng deze aan de kook. Schep het bovendrijvende schuim en vet eraf.
  8. Voeg de honing en wat zout toe aan het bouillon en laat deze ca. 20 minuten sudderen. Roer af en toe.
  9. Doe dan de aardappelen erbij en kook nog eens 15 minuten of totdat de aardappelen gaar zijn.
  10. Als je zelf de roux hebt gemaakt: neem dan wat bouillon apart en meng dit met de roux. Voeg zoveel bouillon als nodig is om dit tot een glad mengsel te maken. Doe dan de roux-bouillon terug in de pan en meng alles goed.
  11. Als je de kant en klare curryblokjes gebruikt, doe dan eerst twee blokjes in de pan bouillon. Roer met een lepel zodat de blokjes oplossen. Doe vervolgens de overige blokjes er geleidelijk bij.
  12. Doe tenslotte de sojasaus en ketchup erbij en laat het geheel op laag vuur nog even doorsudderen, zodat de curry wat dikker wordt. Blijf af en toe roeren totdat je het vuur uitzet.
  13. Heerlijk met rijst en eventueel een zachtgekookt eitje.
Adapted from www.justonecookbook.com
Adapted from www.justonecookbook.com
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: