Omgekeerde ananastaart
Serves 12
Onlangs kreeg ik het boek 'Jamie's Comfort Food' van Jamie Oliver. Al vanaf het moment dat ik door dit prachtige kookboek bladerde, lonkte deze taart al naar me:) Ik ben dol op ananas, maar verwerk dit zelden in gebak. Zoals je ziet, is de taart prachtig geworden. Het ziet er mierzoet uit, maar dat valt reuze mee. Verder is de structuur van de taart heerlijk luchtig. Voor mij had de geconfijte kersen niet gehoeven, maar voor de rest ben ik het met het commentaar van Jamie eens: "Heerlijk retro en zeer de moeite waard!".
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr 10 min
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr 10 min
Total Time
1 hr 30 min
Ingredients
  1. 225 gram boter
  2. 150 gram kokosmelk
  3. 75 gram geraspte kokos
  4. 1/2 rijpe ananas, waarvan de kern verwijderd is en het vruchtvlees in halve maantjes van 2cm gesneden
  5. 400 gram fijne suiker
  6. 4 eieren
  7. 200 gram zelfrijzend bakmeel
  8. 1 kleine pot stemgember op siroop
  9. 1 limoen, geperst
  10. Enkele gekonfijte kersen, ter garnering
Verder benodigd
  1. Hoge springvorm van 22 cm
Instructions
  1. Verhit de oven (onder- en bovenwarmte) op 180 graden.
  2. Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Vet de springvorm in met boter en plaats deze op de bakplaat.
  3. Breng in een kleine pan de kokosmelk aan de kok. Roer er de geraspte kokos door en laat dit afkoelen.
  4. Smelt 25 gram boter en 200 gram suiker in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur - zonder te roeren.
  5. Leg de plakjes ananas wanneer de suiker bijna opgelost is naast elkaar in de pan. Draai het vuur een beetje hoger zodat de stukjes ananas hun heerlijke sap loslaten, en laat ze pruttelen tot de onderkant donker goudbruin en gekaramellliseerd is.
  6. Leg de stukjes ananas met een lepel, met de goudbruine kant naar beneden, in een sierlijke waaier in de ingevette vorm, en sprenkel er de hete karamel over.
  7. Sla in een grote kom de resterende gram boter en de suiker tot een bleke, luchtige massa.
  8. Klop er eerst het afgekoelde kokosmengsel en vervolgens een voor een de eieren door, en spatel er de bloem erdoor.
  9. Giet het beslag over de ananas en bak de taart goudbruin en gaar in 60-70 minuten, en een houten prikker er schoon uit komt.
  10. Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen en stort het voorzichtig op een rooster.
  11. Schep intussen 4 eetlepels siroop van de stemgember in de kleine pan. Verwarm het langzaam, pers er het limoensap bij en voeg een fijngehakt stukje stemgember, de kersen en een scheutje water toe.
  12. Laat het mengsel rustig tot een dikke siroop inkoken. Giet het over de cake en schep de kersen op een hoopje op de taart. Lekker met slagroom of vanille-ijs.
Adapted from Jamie's Comfort Food
Adapted from Jamie's Comfort Food
FoodFortune http://foodfortune.nl/
Jamie oliver

Probeer ook eens: