Pasteis de Belem
Serves 12
In het voorjaar was ik in Lissabon, echt een superleuke stad! Aangezien ik dol ben op custard ben, was ik natuurlijk helemaal weg van de Pasteis de Belem. Zo lekker als het warm en vers uit de oven komt! Terug in Nederland wilde ik ze hier ook maken. En zie hier! Hoewel ik weer heb zitten smullen, halen deze pasteis het toch niet bij de Portugese pasteis. Het verschil zat 'm vooral in de dikte van de bladerdeegbodem. Die moet ik volgende keer echt proberen dunner te maken. Ook is mijn versie wat minder 'gevlamd', wat je toch echt proeft. Maar toch super lekker! Vooral als ze nog warm uit de oven komen!
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Ingredients
  1. Vulling
  2. 250 ml melk
  3. 2 eidooiers
  4. 75 gram suiker
  5. 1 royale eetlepel bloem
  6. 1 pakje roomboter bladerdeeg
  7. 1 vanillestokje
Optionele garnering
  1. 2 el poedersuiker
  2. 1 tl kaneelpoeder
Verder benodigd
  1. tartelette vormen of muffinvormen
Instructions
  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  2. Breng voor de vulling de melk , het vanillemerg en het lege stokje aan de kook.
  3. Kluts de eidooiers met het suiker op en meng de bloem erdoor tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Verwijder het vanillestokje. Giet de kokende melk over het bloem-ei mengsel en roer goed door. Giet de massa terug in de pan en kook al roerend gaar.
  5. Laat de room afkoelen. Schep dit om snel af te koelen bijv. op een plaatje en dek dit af met huishoudfolie.
  6. Leg ondertussen de bladerdeeg uit en laat het bladerdeeg ondertussen ietsje ontdooien (2 minuten).
  7. Bestrijk de plakjes met een klein beetje water. Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op.
  8. Verwarm de oven voor op 250 graden
  9. Snijd de rol in plakjes van circa 1,5 cm dik. Leg de plakjes met hun platte kant in een ingevette tartelette- of muffinvorm tot de wand bedekt is met deeg. Dit doe je door de plakjes met je duimen naar beneden te drukken en als het ware kommetjes te vormen.
  10. Giet vervolgens de crème erbij tot aan de rand en bak gedurende 20 minuten in de oven tot de bovenkant donkerbruin tot zwart is.
  11. Haal de gebakjes onmiddellijk uit de vormen en laat uitwasemen op een rooster.
  12. Meng de poedersuiker met het kaneelpoeder en bestrooi er de lauwe Pasteis de Belem mee.
Notes
  1. Hier kun je zien hoe Rudolph van Veen de bodempjes voor de pasteis maakt. Een filmpje erbij is toch makkelijker.
Adapted from 24kitchen
Adapted from 24kitchen
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: