Pecannoten-karamelkoek
Serves 12
Dit is een koek met een oud-Hollands-achtig karakter. Normaal ben ik daar niet zo weg van, maar de combinatie van de pecannoten met karamel vind ik verrassend goed bij elkaar passen. Dit is een koek die na twee dagen op zijn best smaakt. De smaken zijn dan goed ingetrokken.
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Voor het deeg
  1. 120 gram boter, op kamertemperatuur
  2. 100 gram witte basterdsuiker
  3. 1/4 theelepel zout
  4. 1,5 theelepel bakpoeder
  5. Rasp van een 1/2 citroen
  6. 1 eidooier
  7. 1 eetlepel eiwit
  8. 225 gram bloem
Voor de vulling
  1. 140 gram suiker
  2. 60 gram blanke amandelen
  3. 1 ei
  4. 150 gram pecannoten, grof gehakt
Verder benodigd
  1. 1 ei, losgeklopt
  2. handje pecannoten
Verder benodigd
  1. Keukenmachine
  2. Vorm van 22x22 cm
Instructions
  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze totdat je er een samenhangende bal van kunt vormen. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  2. Maak intussen de vulling. Doe 100 gram suiker met 30 ml water in een steelpan en laat dit tot goudbruin karamelliseren. Doe dit op middelhoog vuur zonder te roeren.
  3. Doe de resterende 40 gram suiker met de amandelen, het ei en de afgekoelde karamel in een keukenmachine en mix dit tot spijs. Meng hier vervolgens de gehakte pecannoten door.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Vet de vorm in. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde plak en bekleed de bodem en zijkanten van de vorm hiermee.
  6. De vervolgens het notenmengsel in de vorm en strijk dit glad.
  7. Rol het overige deel uit tot een lap ter grootte van de bakvorm en dek de vulling hiermee af. Snijd de kantjes bij.
  8. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en decoreer met pecannoten.
  9. Bak de koek in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
  10. Laat de koek in de vorm afkoelen voordat je het serveert.
Adapted from Rutger Bakt
Adapted from Rutger Bakt
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: