Pom met kip
Serves 8
Pom is een heerlijk 'comfort food' gerecht uit de Surinaamse keuken. Het is een ovenschotel dat gemaakt wordt van wortelknollen van de tajer, die in het binnenland van Suriname groeit. Voor het bereiden van dit gerecht kun je gewoon een pak pomtayer uit de vriezer van de toko gebruiken. Dit recept kreeg ik van een Surinaamse collega en maak ik echt heel vaak. Ik gebruik alleen geen bouillonblokjes maar gewoon zout. Als je dit nog nooit hebt gegeten, raad ik je echt aan om dit een keer uit te proberen.
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 40 min
Total Time
2 hr 10 min
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 40 min
Total Time
2 hr 10 min
Ingredients
  1. 1 pak pomtayer, ontdooid (ik gebruik zelf altijd het merk Lufo)
  2. 500 gram kipkarbonaadjes zonder vel, schoongemaakt en in stukken gesneden
  3. 1 grote ui, grof gesneden
  4. 3 tomaten, gesneden
  5. 3 eetlepels piccalily
  6. 2 eetlepels tomatenketchup
  7. 3 takjes selderij, klein gesneden
  8. 2 eetlepels bruine suiker
  9. sap van een halve sinaasappel
  10. Zout, zwarte peper, laos, kentjoer, paprikapoeder, nootmuskaat
  11. Olie
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte).
  2. Marineer de kip naar smaak met kruiden, zoals laos, kentjoer, paprikapoeder en zout.
  3. Verwarm een klein beetje olie in de pan en fruit de ui eventjes. Voeg hieraan de gemarineerde kip toe en bak tot deze lichtbruin is. Doe dan de tomaat erbij en bak even mee.
  4. Voeg dan ook nog de selderij, twee glaasjes water en naar smaak suiker, zout en peper toe. In plaats van zout kun je ook 1 of 2 bouillonblokjes gebruiken. Breng het geheel even aan de kook en zet het vuur lager.
  5. Meng in een kom de pomtayer met de ketchup, picalilly, de sinaasappelsap en wat jus van de kip (ongeveer een soeplepel). Breng dit op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
  6. Schep de helft van de pomtayer in de ingevette ovenschaal. Doe vervolgens de kip erbij met wat jus en vervolgens de tweede helft van de pomtayer. Giet tenslotte de rest van het jus er bovenop.
  7. Leg een paar klontjes boter op de pom en bak de pom gaar in ca. 100 minuten. De pom is gaar wanneer de korst donkerbruin is en een goudgele kleur van binnen heeft.
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: