Toast met kaya
Serves 4
Weer iets om te smullen voor liefhebbers van kokosmelk (ik dus)! Kaya is een soort kokos-spread of jam dat erg populair is in Zuidoost-Azië. Vooral toast met kaya is een veel gegeten snack in Maleisië en Singapore. De belangrijkste ingrediënten van kaya zijn eieren en - je raadt het al - kokosmelk. Het heeft een zoete en heerlijk aromatische smaak. Er is dan ook behoorlijk wat suiker nodig om het te maken, maar dit kan natuurlijk naar smaak worden teruggebracht.
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 40 min
Prep Time
10 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 40 min
Voor de kaya
  1. 3 eieren
  2. 3 eidooiers
  3. 180-200 gram basterdsuiker
  4. 250 ml dikke kokosmelk
  5. 3 pandan blaadjes, geknoopt
  6. 2 eetlepels suiker + 1 eetlepel water
Voor de toast
  1. Sneetjes witbrood
  2. Gezouten boter
Instructions
  1. Kaya maak je au bain-marie. Vul een grote pan of wok met water. Breng dit aan de kook.
  2. Ondertussen klop je in een schaal de eieren en eidooiers.
  3. Voeg geleidelijk de suiker toe en meng dit goed.
  4. Doe de kokosmelk erbij en roer even door.
  5. Doe tenslotte de geknoopte pandanblaadjes erbij.
  6. Wanneer het water aan de kook is gebracht, zet je de schaal met het kokosmengsel op de pan of je plaats de schaal erin door middel van een stoomrekje. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur.
  7. Roer elke vijf minuten het kokosmengsel door. Na ca. 45-50 minuten begint de kaya dikker van structuur en donkerder van kleur te worden.
  8. Verwijder de pandanblaadjes, maar laat de kaya nog ongeveer een half uur op het vuur staan.
  9. De kaya is klaar wanneer je een spatel in de kaya doopt en deze niet meer doorloopt als je er met een vinger een streep doorheen trekt.
  10. Wanneer je de kaya niet donker genoeg vindt, kun je ook caramel toevoegen.
  11. In een pan met anti-aanbaklaag verwarm je twee eetlepels suiker. Wanneer dit vloeibaar is geworden doe je er een eetlepel suiker bij en roer je dit even door.
  12. Voeg de caramel geleidelijk bij de kaya totdat de kaya de gewenste kleur heeft bereikt.
  13. Haal de kaya tenslotte ook door een zeef.
  14. Rooster het witbrood en besmeer met boter en kaya.
  15. Kaya kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.
Adapted from I am a Foodblog
Adapted from I am a Foodblog
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: