Tomaten-amandeltaart
Serves 8
Eigenlijk is dit een soort hartige variant van de klassieke Franse taart, een combinatie van frangipane en fruit. De hartige frangipane vulling zorgt ervoor dat je geen zompige bodem krijgt door het vocht van de tomaten. Deze taart is het helaas net niet voor mij. Misschien iets teveel ansjovis naar mijn smaak. Maar een bijzonder recept van Ottolenghi is het zeker.
Print
Total Time
55 min
Total Time
55 min
Ingredients
  1. 120 gram boter, op kamertemperatuur
  2. 2 eieren, losgeklopt
  3. 65 gram vers broodkruim
  4. 80 gram gemalen amandelen
  5. 2 tenen knoflook, fijngehakt
  6. 100 gram ricotta
  7. 20 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  8. 15 gram tijmblaadjes
  9. 375 gram bladerdeeg
  10. 1 kilo tomaten (ca 10 stuks) in plakken
  11. 24 rimpelige zwarte olijven, ontpit (50 g)
  12. 2 eetlepel olijfolie
  13. 1 blikje ansjovis (optioneel)
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 240' C en beleg een bakblik met bakpapier.
  2. Klop de boter in een keukenmachine (of met de elektrische handmixer) bleek en luchtig.
  3. Voeg een voor een de eieren toe. Mocht het gaan schiften, voeg dan wat broodkruim toe.
  4. Zet de machine uit en voeg de rest broodkruim, de gemalen amandelen en de knoflook erbij, schep alles om tot het goed vermengd is. Haal de kom van de machine.
  5. Voeg de ricotta (AH verkoopt tegenwoordig bakjes ricotta van 100 g), parmezaan, de helft van de tijm en ΒΌ tl zout toe en spatel alles door elkaar.
  6. Leg het bladerdeeg op de bakplaat en verdeel met een paletmes het mengsel over de bodem. Laat daarbij rondom een rand van 2 cm vrij.
  7. Leg de plakken tomaat een beetje overlappend op de amandelvulling. Bestrooi het geheel met de olijven en verdeel eventueel stukjes ansjovis erover. Bestrooi met de rest van de tijm. Sprenkel wat olijfolie erover en bestrooi royaal met zout en versgemalen zwarte peper.
  8. Zet de bakplaat in de oven en bak de taart ongeveer 15 minuten, schakel dan de oventemperatuur terug naar 200' C en bak de taart nog 8-10 minuten.
  9. Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Besprenkel er nog wat olijfolie over en serveer.
Adapted from Plenty More
Adapted from Plenty More
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: