Worteltaart 2
Serves 10
Worteltaart heb je in veel verschillende varianten. Eigenlijk heb ik al een heel goed recept voor worteltaart en lijkt het niet nodig te zijn om nog een andere versie uit te proberen. Maar omdat dit een recept van Yotam Ottolenghi is en ik een groot fan van hem ben, was ik toch wel heel nieuwsgierig en besloot ik zijn versie van worteltaart ook eens te maken. Ottolenghi's recepten kennende verbaast het me geheel niet dat zijn versie van de taart toch nog beter is dan de worteltaart die ik normaal maak en waarmee ik altijd veel lof heb geoogst. Qua structuur is deze versie namelijk fijner wat de taart nog luchtiger en smeuïger maakt. De smaak van deze taart is zalig, mede door toevoeging van kokos, waar ik een groot liefhebber van ben. Ook zorgt de honing ervoor dat de topping van roomkaas zachter van smaak wordt. Ja, echt weer een topper van Yotam!
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr 10 min
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 160 gram bloem
  2. 0,5 theelepel bakpoeder
  3. 0,5 theelepel baking soda
  4. 2 theelepels kaneel
  5. 0,25 theelepel kruidnagelpoeder
  6. 1 groot ei
  7. 1 eidooier
  8. 200 gram zonnebloemolie
  9. 250 gram fijne kristalsuiker
  10. 60 gram walnoten, grof gehakt
  11. 60 gram gedroogde geraspte kokos
  12. 150 gram wortelen, grof geraspt
  13. 2 eiwitten
  14. Snufje zout
Voor de glazuur
  1. 175 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  2. 70 gram boter, op kamertemperatuur
  3. 35 gram poedersuiker
  4. 25 gram honing
  5. 30 gram walnoten, gehakt en licht geroosterd
Verder benodigd
  1. springvorm van 22 cm
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (onder- en bovenwarmte). Vet de springvorm in en beleg de bodem met bakpapier.
  2. Doe de bloem met bakpoeder, bakingsoda en specerijen bij elkaar en zet even opzij.
  3. Kluts het ei en de eidooier in een kom.
  4. Klop de zonnebloemolie met de suiker in een andere kom met de mixer 1 minuut op de middelste stand. Voeg al kloppend op lage stand het eimengsel toe.
  5. Meng vervolgens de walnoten, kokos en wortel er door heen.
  6. Zeef dan het bloemmengsel en spatel dit door het mengsel heen. Meng niet te lang.
  7. Klop in een schone kom de eiwitten met het zout tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim rustig in drie porties door het wortelbeslag en meng wederom niet te lang. Er mag best wat schuim zichtbaar zijn.
  8. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart gaar in ca. 70 minuten.
  9. Laat hem in de vorm afkoelen en haal hem pas dan eruit.
  10. Klop voor het glazuur de verse roomkaas met een mixer luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en honing licht en luchtig. Spatel beide mengsels goed door elkaar. Strijk het glazuur op de taart en bestrooi met de walnoten.
  11. Geniet ervan!
Adapted from Het Kookboek
Adapted from Het Kookboek
FoodFortune http://foodfortune.nl/

Probeer ook eens: